Esztergom Vármúzeum


Cím:2500 Esztergom, Szent István tér 1. Telefon/információ:33/311-821

Nyitva tartás: hétfô kivételével naponta 9-17 óráig.
Állandó kiállítás: Az esztergomi vár töténete.

Az esztergomi Várhegy királyi palotájának építését Géza fejedelem kezdte el a X.század utolsó harmadában. Munkáját fia I.István folytatta, melynek eredményeké- pen a XI.század elsô évtizedében a vár a király legfontosabb székhelyévé válik. A XII. század folyamán - elsôsorban III.Béla uralkodása idején jelentôs átépí- tések szinhelye a királyi palota,a lakótorny a várkápolna megépítésével jellegzetes példájalett a vár a XII. századi közép-európai királyi-fejedelmi székhelyek építésének.

1198-ban Imre király lemond a várról az érsek javára,ekkor indul el az a folyamat , melynak során Esztergom királyi székhelybôl érseki központtá válik. 1256-ban IV.Béla végleg lemond a királyi palotáról. Ettöl az idôponttól kezdve az érsekek töbször átépítik a palotát,legjelentösebb mértékben Széchy Dénes 1450 - 53 Vitéz János 1465 - 72 között. 1543-ban a vár és a palota török kézre kerül - kisebb - nagyobb megszakításokkal 1683-ig birtokolják. 1934-38 között megkezdôdik a palota feltárásának és helyre állítása. Jelenleg is látható részei ez idôszakban készültek el,a helyre állított királyi palota épületében müködik az esztergomi Vármúzeum 1967 óta. A múzeum állandó kiállítása a Várhegy történetét mutatja be az ôskortól a XVII.századig.


[Vissza a Magyar Nemzeti Múzeum Főlapjára] [Vissza az "Információk a Magyar Nemzeti Múzeumról" lapra] [Vissza az előző lapra]