SÁROSPATAK
 – a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Ferenc Múzeuma

 Relikviák Amerikából 
– Szathmáry Lajos

 Kossuth Gyûjteménye

 

1994-ben a Kossuth halálának 100. évfordulóját köszöntõ kiállításon ismerkedhettek meg a tengerentúli látogatók a Szathmáry család Kossuth gyûjteményével. „Kossuth gyûjteményem kb. 2000 darabból áll. A kiállításon ebbõl 1000 darabot mutattunk be." Szathmáry Lajos írta ezeket a sorokat 1995. március 24-én. Ekkor nyilvánította ki azt a szándékát, hogy a Kossuth gyûjteménye Sárospatakra, a Rákóczi Múzeumba kerüljön. „Évek óta úgy gondoltam, hogy az egész Kossuth- anyagot vagy jó részét Patakra hagyom... Akármi volt is a helyzet, én Patakhoz hû maradtam és mindég, mindenben igyekeztem segíteni, amiben, ahogy, amikor csak lehetett. Mikor azután dr. Mayer Józseftõl hallottam a várban mûködõ múzeumról, mely a MNM. helyi fiókja Patakon, akkor ébredt fel bennem a gondolat, hogy a Kossuth-anyag Patakra mehet... Jelenleg úgy érzem, hogy a Kossuth kiállítást még 3–4 városban bemutatom és utána útraindul Patak vára felé!"

Szathmáry Lajos, az egykori diák már nem érhette meg kívánsága valóra válását. Elragadta Õt közülünk a halál 1996-ban. Özvegye, Sadako asszony azonban férje akaratát tiszteletben tartva a chicagói kiállítás anyagát (94 tárgyat) a Rákóczi Múzeumnak ajándékozta. A gyûjtemény Szabó Csaba segítségével érkezett Chicagóból Sárospatakra.

 A Rákóczi Múzeum az örökhagyó Szathmáry Lajosnak és a Forradalom és szabadságharc 150. évfordulójának kíván emléket állítani azáltal, hogy bemutatja a Kossuth Gyûjteményt Sárospatakon. A kiállítás és az album reményeink szerint hozzájárul ahhoz, hogy az érdeklõdõk jobban megismerjék a gyûjtõt és a gyûjteményt.

 A bemutatott Szathmáry Gyûjteményt könyvek, képek, dokumentumok, levelek és tárgyak alkotják. A könyvek jó része XIX. század közepén kiadott. Fõként Magyarország történetével, Kossuth Lajos munkásságával foglakoznak. A könyveket illusztráló metszetek igazi kuriózumok. A Képek között feltûnnek kevésbé ismert ábrázolások, korabeli újságokból összegyûjtött képek. A Dokumentumok között a legérdekesebb a Mississippi tengerjáró hajónaplója, de ide kerültek az 1848–49-es eseményekhez kapcsolódó rendeletek, felhívások, toborzók is. A Levelek között az emigrációs években Amerikában, Angliában, Itáliában keltezett Kossuth leveleket találunk. A Kossuth-kultusz elevenedik meg a Tárgyak által. Az üvegek, a porcelánok mind-mind a Kossuth személye iránt érzett tiszteletet õrzik.

 Szembeötlõ, hogy döntõen amerikai anyagok kerültek a Szathmáry család birtokába. A gyûjteményben 57 db múltunk Amerikában fennmaradt emléke. A legfontosabb és Magyarországon eddig be nem mutatott, a Mississippi fregatt hajónaplója. Ezen a hajón indult el Kossuth Lajos és családja (a velük tartó magyar emigránsokkal) 1851 szeptemberében Törökországból Amerika felé (közben Gibraltárban kiszállt és megszakítva útját Angliába ment).

 A könyvek (több jelentõs darab 1850 és 1855 között készült) Kossuth látogatásának jegyében születtek és évekig ébren tartották a figyelmet a magyar szabadság ügye iránt. A képek jó része Kossuthot ábrázolja, mint Magyarország kormányzóját, államfõjét, a nép választottját, Magyarország bajnokát, Amerika vendégét, így ismerték meg a korabeli olvasók. Az amerikai fogadtatás hangulatát eleveníti fel a Kossuth tiszteletére rendezett díszvacsora étlapja, a pohárköszöntõk listája. Amerika a szabadságharc után bujdosni kényszerült magyarok közül sokaknak lett új hazája, akik aztán a közélet ismert alakjaivá váltak. Életük eseményeibe nyújtanak bepillantást a fennmaradt levelek.

 Az üveg és porcelán tárgyak láttán megdöbbenhetünk, hogy milyen hamar kialakult Kossuth kultusza, mekkora népszerûsége volt a szabadságáért küzdõ magyar nép kormányzójaként.

 Köszönjük, hogy Szathmáry Lajos is tovább áltatta azt a kultuszt, mely talán segített megõrizni a magyarságot sok ezer kilóméterre a Kárpát-medencétõl.

 Gyûjteménye révén Szathmáry Lajos is hazatért Patakra.

 dr. Tamás Edit

 A sárospataki vár építéstörténete címmel május 8-án, 17 órakor nyílik a Rákóczi Múzeum új állandó kiállítása. A kiállítást megnyitja Amáth Ádám vezetõ felügyelõ.