Mária halála-oltár Dobronyáról

Szentgyörgyi Edit

Magyar Nemzeti Galéria, Régi Magyar Gyűjtemény, Budapest

Az egykori Zólyom vármegyéből, Dobronyáról származó szárnyasoltár mai csonka állapotában is a 16. század eleji bányavárosi művészet jeles emléke.
Az oltárnak csak középrésze, 180 x 155 cm nagyságú szekrénye maradt ránk, mely magában foglalja annak fő szobrászi díszét, a Mária halálát ábrázoló remek domborművet.
A dombormű Máriát az apostolok körében, utolsó imája közben, térdelve mutatja be, miként lelkét Krisztusnak ajánlja. Ez a 14. század végétől Közép-Kelet-Európa festészetében és szobrászatában egyaránt kedvelt ábrázolási típus közvetlenül Mária eljövendő mennybemenetelére utal. A dombormű hársfából készült, felülete festett, aranyozott. A szekrényfelek kis fülkéiben ötszögletű konzolokon - melyek közül sajnos csak egy eredeti - négy szent szobra áll: a bal oldalon Szent Katalin, alatta Szent Lőrinc, míg a jobb oldalon Szent István vértanú, lent pedig Szent Borbála. A dombormű és a szobrok fölött a fülkéket áttört, mérműves faragás zárja le, melyek síkja előre kiszögelt, a szekrény középső részén szimmetrikus, az oldalfülkék fölött az oltár széle felé nyújtott. A mérművek háttere azurit.
A figurák ruháin vörös és zöld lüszter, helyenként világos szürke alapon azurit-festés látható. A dombormű és a szobrok hátterét, sötétvörös csíkkal körbevett, gravírozott, aranyozott brokátminta díszíti, melyet alul függönyrojtot imitáló festés zár le. A mustrás függöny fölötti részeket, valamint a szekrény oldallapját „zwisch-gold” borítja. A figurák által eltakart felületek alapozatlanok. A középső fülke hátoldalának egyik ilyen deszkáján vázlatszerű frissességgel festett, szakállas férfifejet ábrázoló ecsetrajz látható. A szekrény alját lezáró homlokdeszkán az oltár készítési idejét jelölő 1519-es évszám olvasható.
Az oltár szárnyai elvesztek, rögzítésük eredeti helyére az oltárszekrény oldalán meglévő zsanérnyomok utalnak.
Az oltár teljes restaurálása - a minden részletre kiterjedő feltárás, a szerkezet helyreállítása, valamint a felület szükséges mértékű kiegészítése - a Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteménye restaurátorműhelyében 1999-ben elkészült, az állandó kiállításon, a késő gótikus szárnyasoltárok együttesében való bemutatása az utolsó negyedében várható.

A munkában részt vett restaurátorok:
Eisenmayer Tiborné
Hernády Szilvia
Kázik Márta
Laurentzy Mária
Szentgyörgyi Edit
Takácsné Szabó Marianna

Képek

1. kép: Mária Halála-oltár Dobronyáról, restaurálás után

2. kép: A fa panelek állapota restaurálás előtt

3. kép: Aranyozott brokátminta háttér

4. kép: Az egyik oldalfülke részlete