Mi az ICOM?


A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (International Council of Museums – ICOM) feladatának tartja a múzeumok és a múzeumi szakma fejlesztését, a kulturális örökség megőrzéséért dolgozik az egész világon. A szakmai együttműködés terjesztése és elősegítése melletti elkötelezettséggel azICOM az egyes tudományágakban és a különböző szakterületen tevékenykedő múzeumi szakemberek világméretű hálózata.

Az 1946-ban alapított ICOM nem kormányzati szerv - hivatalos kapcsolatban áll az UNESCO-val és konzultatív státusza van az ENSZ Gazdasági és Társadalmi Tanácsában.

Mint non-profit szervezet az ICOM közvetlenül a tagdíjakból, valamint különböző kormányzati és egyéb testületek támogatásából tartja fenn magát. Végrehajtja az UNESCO múzeumokra vonatkozó programjának egy részét. A párizsi központban található az ICOM Titkárság, valamint az UNESCO-ICOM Múzeumi Információs Központ.

Az ICOM-nak 140 országban 17 000 tagja van, akik a szervezet nemzeti, regionális és nemzetközi tevékenységében vesznek részt (szakszemináriumok, kiadványok, képzés, közös programok, a múzeumok népszerűsítése a Múzeumi Világnap segítségével - minden évben május 18-dikán).

Az ICOM tagsága 110 nemzeti bizottságban és 28 nemzetközi bizottságban dolgozik. Néhány nemzeti bizottság - annak érdekében, hogy tevékenységét fokozza - regionális szintű szervezetet hozott létre (pl.: ICOM-EUROPE; ICOM LAC – Latin-Amerika és Karib-szigetek). Az ICOM-hoz csatlakozott 14 nemzetközi szervezet (pl.: IATM – Közlekedési és Híradástechnikai Múzeumok Nemzetközi Szövetsége; AEOM – Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetsége).

Az ICOM Közgyűlése által elfogadott hároméves programot az ICOM Titkárság, valamint a nemzeti és a nemzetközi bizottságok hajtják végre. Az ICOM tevékenysége válasz a múzeumi szakterületen felvetődő kérdésekre, az új kihívásokra. E tevékenység az alábbi témákra koncentrálódik:

  • -szakmai együttműködés és eszmecsere
  • -az ismeretek terjesztése, a múzeumokkal kapcsolatos tájékozottság növelése
  • -szakemberképzés
  • -a szakmai színvonal emelése
  • -szakmai etika kidolgozása és propagálása
  • -az örökség megőrzése és a kulturális javak tiltott kereskedelme elleni küzdelem

Az ICOM elnöke Jacques Perot (1998 októbere óta)

Titkárság címe:


Secrétariat de l’ICOM
Maison de l’UNESCO – 1, rue Miollis
75732 Paris cedex 15 – France
secretariat@icom.museum
http://icom.museum

 

ICOM-MNB Elnökség

Az elnökség tagjainak névsora

tovább english

Gyakran ismételt kérdések

Válaszokat találhat a felénk leggyakrabban feltett kérdéseken között az önt érdkelő témákban

tovább

ICOM-MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁG TITKÁRSÁGA

1014, BUDAPEST, Szent György tér 2 Telefon: +36-1-4878-893